Chleb

Chleby żytnie i mieszane wyrastają na zakwasie żytnim. Do pszennych
stosowany jest zakwas pszenny wyprowadzony z suszonych owoców (morela, rodzynki). Średni czas dojrzewania ciasta wynosi od 18 - 20 godzin.
Mąka do wypieku pochodzi ze sprawdzonego, rodzinnego młyna o ponad stuletniej tradycji. Jest niestandaryzowana, bez dodatków w postaci enzymów, polepszaczy, antyzbrylaczy, czy środków owadobójczych. Produkujemy niewielkie ilości a sam proces technologiczny opiera się na starej szkole piekarniczej i nie zakłada użycia jakichkolwiek substancji przyspieszających i ułatwiających produkcję.

Chleb Składniki Cena
Pszenno żytni - 900 g Mąka pszenna Typ: 750, 450
Mąka żytnia 720, 2000
woda, sól, zakwas żytni
12.00
Pszenny - okrągły - 1000 g Mąka pszenna Typ: 750, 450, 1850, 00
woda, sól, zaczyn pszenny
14.00
Śniadaniowy pszenny - 700 g Mąka pszenna Typ: 750, 450, 00.
woda, sól, drożdże
12.00
Żytni - 1000 g Mąka żytnia Typ-720, 2000
woda sól, zakwas żytni
14.00
Żytni - 1000 g
ze słonecznikiem
i siemieniem lnianym
Mąka żytnia Typ-720, 2000
woda sól, zakwas żytni
14.60
Pszenno żytni - 500 g
z dynią, słonecznikiem,
orzechami, czarnuszką
Mąka pszenna Typ 750, 450.
Mąka żytnia 720, 2000
woda, sól, zakwas żytni
10.50
Pszenno żytni - 500 g
z żurawiną, śliwką, morelą
Mąka pszenna Typ 750, 450
woda, sól, zakwas żytni
14,00