Chleb
Chleby żytnie i mieszane wyrastają na zakwasie żytnim. Do pszennych
stosowany jest zakwas pszenny wyprowadzony z suszonych owoców (morela, rodzynki).
Średni czas dojrzewania ciasta wynosi od 18 - 20 godzin.
Mąka do wypieku pochodzi ze sprawdzonego, rodzinnego młyna o ponad stuletniej tradycji.
Jest niestandaryzowana, bez dodatków w postaci enzymów, polepszaczy, antyzbrylaczy, czy środków owadobójczych.
Produkujemy niewielkie ilości a sam proces technologiczny opiera się na starej szkole piekarniczej i nie zakłada
użycia jakichkolwiek substancji przyspieszających i ułatwiających produkcję.
Chleb | Składniki | Cena |
---|---|---|
Pszenno żytni - 900 g | Mąka pszenna Typ: 750, 450 Mąka żytnia 720, 2000 woda, sól, zakwas żytni |
12.00 |
Pszenny - okrągły - 1000 g | Mąka pszenna Typ: 750, 450, 1850, 00 woda, sól, zaczyn pszenny |
14.00 |
Śniadaniowy pszenny - 700 g | Mąka pszenna Typ: 750, 450, 00. woda, sól, drożdże |
12.00 |
Żytni - 1000 g | Mąka żytnia Typ-720, 2000 woda sól, zakwas żytni |
14.00 |
Żytni - 1000 g ze słonecznikiem i siemieniem lnianym |
Mąka żytnia Typ-720, 2000 woda sól, zakwas żytni |
14.60 |
Pszenno żytni - 500 g z dynią, słonecznikiem, orzechami, czarnuszką |
Mąka pszenna Typ 750, 450. Mąka żytnia 720, 2000 woda, sól, zakwas żytni |
10.50 |
Pszenno żytni - 500 g z żurawiną, śliwką, morelą |
Mąka pszenna Typ 750, 450 woda, sól, zakwas żytni |
14,00 |